Rábólintott a WHO a tradicionális kínai orvoslásra

A kínai orvoslás több mint kétezer éves, még ma is több száz országban használják a gyógynövényekre, különböző állati testrészek feldolgozására és tűk strategikus bökdösésére alapuló, tradicionális kínai medicinát (traditional chinese medicine, TCM). Ezzel nem is lenne gond, bár tudományosan eddig nem sikerült minden módszer hatékonyságát bebizonyítani, a természetgyógyászat berkein belül eddig is elfértek ezek a gyakorlatok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban most úgy döntött, hogy beleveszi a betegségek nemzetközi osztályozását tartalmazó jelentésének (ICD) 11. kiadásába, mint lehetséges gyógyítási formát.

Acupuncturist prepares to tap needle into patients hand
Fotó: iStock

A lépés nagyon komoly visszatetszést váltott ki a tudományos közösség jó részéből, a Scientific American egyenesen felháborodott publicisztikát hozott nyilvánosságra a témával kapcsolatban. A probléma szerintük alapvetően az, hogy a TCM hatásossága nem bizonyított tudományosan, ezért a bizonyítékokon alapuló orvoslásra mér súlyos csapást az, hogy a WHO a többi, bizonyított eljárás mellé helyezi a kínai orvoslást. A természetvédő aktivisták szerint pedig azért is nagyon rossz ötlet a dolog, mert fellendítheti a védett állatok kereskedelmét, már csak azért is, mert sok kínai orvossághoz ezek egyes testrészeit használják fel. Az elmúlt húsz évben például több mint ötezer leopárdot öltek le azért, hogy a testrészeiket eladhassák belőlük készülő tablettákhoz és borhoz.

A CNN a WHO-t idézi, amikor kifejti, hogy a világszervezet leginkább ellenőrizni szeretné az egyébként is terjedő TCM-et, és szabályozás alá vetni azt, ahogyan a többi, bizonyított eljárással is teszi. Jelenleg, mivel nem tartozik a hagyományos gyógyászat alá, nem kell a nemzetközi normák alá vetni.

Chinese man Yang Zhengfeng poss with his cockroaches used in traditional Chinese medicine (TCM) to be sold on Alibaba's e-commerce platform Taobao in Dali city, southwest China's Yunnan province, 25 April 2019.

Chinese man Yang Zhengfeng raised cockroaches with a total annual capacity of 30 tons for the need of traditional Chinese medicines (TCM) in Dali city, southwest China's Yunnan province. The processed cockroaches were sold out on Alibaba's e-commerce platform Taobao. The American cockroach is one of the world's bigger varieties, with a body around 4 centimetres long and a life cycle of around 700 days. It is often used as an ingredient in traditional Chinese medicine (TCM) to heal wounds and repair tissue. Cockroach farms have expanded across China in recent years, in large part to cater to medicinal demand.
Férfi a kínai orvoslásban használt csótányaival – fotó: Stringer / Imaginechina

A CNN arra is kitér, hogy a kínai vezetés már évek óta próbálta elérni ezt a lépést, mivel

a TCM egy 130 milliárd dolláros nemzetközi üzlet.

A hagyományos kínai orvoslás nagyon kevés hányadáról bizonyították már be, hogy valóban hatásos, viszont nagyon nagy részéről tudjuk, hogy hatástalan, vagy kifejezetten káros. Csak nagyon kevés növényi összetevőről sikerült a nyugati gyógyszereknek megfelelő eljárásokkal bebizonyítani, hogy valóban előnyösek lehetnek egyes betegségekre.

A WHO szerint a határozat nem a TCM hatékonyságának elismerése, sokkal inkább egy szabályozás előkészítése, de sok tudós attól fél, hogy a keleti medicina hívei ezt egy megerősítésnek fogják venni, és azok is fordulnak majd ilyen gyógymódok felé, akik eddig nem tették.

Forrás: 24.hu