A pályázat célja, hogy a város polgárai jól érezzék magukat

A pályázóknak hosszú távú tervekben érdemes gondolkodni, hiszen a támogatói szerződéseket jövőre kezdik el megkötni, a megvalósítások java így 2020-ra tolódik.

A TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretéből, 10–150 ezer fős városok számára meghirdetett CLLD- (jelentése: Közösségvezérelt Helyi Kezdeményezések) tenderen több mint két éve dolgozik az önkormányzat és az erre létrehozott Helyi Akciócsoport (HACS), amelyben 13 vállalkozás és civil szervezet vesz részt konzorciumi partnerként. Nekik mind beleszólásuk volt abba, hogy a város milyen lehetséges fejlesztésekre törekedjen. 500 millió forintot kértek, ebből végül 250 milliót sikerült elhozni, ami megfelel az országos átlagnak: a keret szűkössége miatt (összességében 45,64 milliárd forint volt) minden indulónak a remélt pénz 50 százalékával kellett beérnie. A HACS most ennek felhasználására várja a pályázatokat.

Kiss Erzsébet szerint Kalocsa lakosságmegtartó ereje is javulhat
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A cél az, hogy a város minél élhetőbb legyen és az itt élő közösségek jól érezzék magukat, ezzel javítva Kalocsa lakosságmegtartó erejét – foglalta össze a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály fejlesztési csoportjának vezetője, Kiss Erzsébet. A pályázatért felelős munkaszervezet vezetője a tájékoztatón kulcsprojektként nevezte meg egy vízparti közösségi ház építését, amire kizárólag az önkormányzat pályázhat. Az erre vonatkozó támogatási szerződés jövő augusztusban léphet hatályba, így a kivitelezés várhatóan a rá következő évben kezdődik.

Fedett és szabadtéri közösségi terek létrehozására, illetve meglévők fejlesztésére ugyancsak lehet pályázni: favorit lehet kézműves-alkotóterek, közösségi ingatlanok, sportlétesítmények építése-fejlesztése. Érdemes gondolkodni játszóterek, futópályák, kondiparkok, tanösvények kialakításán, és erre a keretre már civilek vagy vállalkozások is bejelentkezhetnek, év végétől.

Támogatást kaphatnak még nagyrendezvények: újak vagy meglévők. Nyerhet kulturális és szórakoztató esemény vagy sportverseny – eszközigénnyel együtt. Ennél februárban indul a beadási időszak, leghamarabb pedig egy év múlva kezdődő vagy utána rendezendő közösségi eseményekre vonatkozhat, és szintén mindenki pályázhat rá.

A negyedik projekt a képzésekről szól: elsősorban a család és a munkahelyek, munkahelyi közösségek témájában, de vállalkozások bemutatkozásának támogatása is beleférhet – ugyancsak az eszközigénnyel együtt. Februártól lehet rá pályázni (szintén civileknek és vállalkozásoknak), jövő év legvégére lehet belőle szerződés, vagyis 2020-ban induló képzések támogatására lesz alkalmas.

A városházán segítenek

A beadványokat a HACS értékeli, majd a Pénzügyminisztérium bírálja el. A pályázatokhoz a városháza minden segítséget megad: két irodában lehet tanácsot kérni a kitöltéshez, és a kalocsa.hu-n fent van minden szükséges leírás, melléklet, űrlap.

Forrás: baon.hu