Több mint kétszázan túráztak Szabadszálláson

Hagyományos őszi túráját tartotta szombaton a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub. A természet és gyaloglás szerelmesei 15 és 28 kilométeres távot teljesíthettek. Az Őszi Strázsa Emléktúra az EU „európai sporthét” rendezvénysorozata keretében, a #BEACTIVE jelszót hirdetve, annak regisztrált rendezvényeként, valamint a világ gyalogló nap (World Walking Day) egyik magyarországi eseményeként került megrendezésre.

– A túránkra idén 220 nevezés érkezett. A természet szerelmeseinek útja a helyőrség volt katonai objektumai, a katonai szervezetek által használt gyakorló- és lőterek mellett vezetett, érintve a környék természeti értékeit, nevezetességeit. A túrázók egyebek között megismerhették a Lófogó-dombot, Lófogó-hegyet, Barátok-hegyet a helyi védettségű Strázsa-dombot – mondta el lapunk érdeklődésére Buza Vince főszervező, a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Turista Egyesületének vezetője.

A túra során lehetőség volt a közösségi házban, a Magyar Honvédség 170. éves évfordulója, valamint az I. Világháború befejezésének 100. évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás, a laktanyában a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény, a Mátyás király téren a katonai emlékművek és harcjárművek megtekintésére is.

Az őszi Strázsa túrára idén is sokan jöttek el az ország településeiről, többek között Bagról, Békéscsabáról, Debrecenből, Győrből, Jánossomorjáról, Szegedről, Vácról, Budapestről és Kecskemétről érkeztek a természetbarátok. A túra legfiatalabb tagja a 4 éves budapesti Kling Zea Tara, illetve a legidősebb a 76 éves szabadszállási Bánáti Csaba, mindketten a 15 kilométeres távot teljesítették. A 28 kilométeres távon a legidősebb induló a 66 éves váci Bell Sándor, a legfiatalabb a 10 esztendős lakiteleki Magyar Mirjam volt. A távokat sikeresen teljesítők a célban emléklapot és egy kis kalóriapótló édességet kaptak, majd közös ebéd mellett beszélhették át tapasztalataikat. Az egyesület következő nagyobb túrarendezvénye a Téli Strázsa túra lesz december 29-én – fűzte hozzá az Búza Vince.

Forrás: baon.hu