Kivételes, fehér óriáspandát figyeltek meg

Ritka, teljesen fehér bundájú óriáspandát sikerült megörökíteni a délnyugat-kínai Volong Nemzeti Park területén – írja az MTI. A különleges állatról április közepén készült egy infrakamerás felvétel a tengerszint felett 2 ezer méteres magasságban. A videó szerint az élőlény testén nincsenek foltok, a szeme pedig vöröses.

A képekből ítélve a panda egy 1-2 éves albínó példány lehet”

– mondta Li Seng, a Pekingi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a teljesen fehér bundájú panda neme a felvételből nem állapítható meg. Az állat feltűnése ugyanakkor azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén jelen van a volongi pandapopulációban.

A panda erősnek látszott, a mozgása határozott volt, ami arra utal, hogy a génmutáció valószínűleg nem gátolja az életét”

– nyilatkozta Seng.

This handout photograph taken on April 20, 2019 and released by the Wolong National Nature Reserve on May 26, 2019 shows a rare all-white giant panda in the Wolong National Nature Reserve in Wenchuan County, southwest China's Sichuan province. - A rare all-white panda was caught on camera at a nature reserve in southwestern Sichuan province, showing that albinism exists among wild pandas in the region, reported state media. (Photo by HANDOUT / Wolong National Nature Reserve / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Wolong National Nature Reserve" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE
Fotó: HANDOUT / Wolong National Nature Reserve / AFP

Az albinizmus számos gerincesnél megfigyelhető. A mutáció a színanyag képződésének veleszületett zavara, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. Az albinizmus könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, ezért az albínó egyedek kisebb eséllyel maradnak életben a természetben.

Albínó kölykök csak két albínó szülőtől születhetnek. Ha egy fehér panda egy normális pandával párosodik, első almuk kölykei foltosak lesznek. A kölykök viszont magukban hordják a mutáns gént, így ha egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosodnak, lehet, hogy csupa fehér kölyök jön világra.

Forrás: 24.hu